PHP

PHP Nedir?

Personal Home Page' in kısaltılmışı olan PHP dilimizde "Kişisel Sayfalar" anlamına gelmektedir. PHP Linux, Unix Tabanlı işletim sistemleri üzerinde çalıştırılabilen bir programlama dilidir. Server (sunucu) tarafında çalıştırılarak sonuçlar yani veriler HTML olarak browseriniz (Browserlere Örnek; Internet Explorer, Google Chrome, Firefox, Opera) tarafından bizlere gösterilir.

PHP ile yazılmış bir bir web sayfasınıi ziyaret ettiğiniz zaman yukarıda da değindiğimiz gibi php kodları server side yani sunucu tarafında çalıştırılır ve bu php kodları istemci tarafından (internete bağlandığımız bilgisayarlar birer istemcidir) görüntülenemez, ancak çalıştırılan sorguların sonuçları bizlere gösterilir ve tarayıcılarımız (browserler) tarafından yorumlanabilir. PHP ile kodlanan web sitelerine dinamik web siteleri de denmektedir.

PHP Programlama Dili ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Web siteleri genellikle HTML, XHTML (Extensible HTML) kodlarıyla oluşturulmaktadırlar ancak internet kullanıcısı etkileşimli web siteleri oluşturulmak istendiğinde bu basit kodlama dilleri yeterli gelmeyebilirler ve başlı başına birer programlama dili olarak kabul edilmezler.

Bu durumda ASP, PHP, ASP.NET gibi daha gelişmiş programlama dillerine ihtiyaç duyulur. Windows tabanlı serverlerde genellikle ASP programlama dili, Linux, Unix tabanlı serverlerde PHP programlama dili kullanılmaktadır.

Form mail uygulaması, Ziyaretçi defteri, forum uygulamaları, e-ticaret uygulamaları ve mailing list gibi uygulamalar bu programlama dilleri vasıtasıyla mümkün olduğundan gerektiğinde bu diller ile yazılım yapılmaktadır. Yazılım aynı zamanda içerisinde HTML ya da XHTML' de bulundurmaktadır.

PHP ve SEO İlişkisi

SEO yani search engine optimization, Türkçe' siyle arama motoru optimizasyonu XHTML tabanlı ve uzantılı sayfalarla daha çok barışıktır. Bunun sebepleri şunlardır;

1) PHP ile otomatik olarak web sayfaları üretimleri yapılabilmektedir; Google web sitelerinin insanlar tarafından tasarlanmasını ister, otomatik olarak oluşturulan web sayfaları çöplük siteler olarak nitelendirilirler ve çeşitli web sitelerinden alıntı yaparak sayfalarını oluştururlar. Sonuç olarak yararsız ve değersiz bir içeriğe sahip olurlar. Bu sebeplerledir ki arama motorları bu ihtimalin varlığını düşünerek önceliği HTML, XHTML tabanlı web sitelerine vermektedirler.

2) Özel karakterler içeren PHP sayfaları Google tarafından takip edilemeyebilirler; İçerisinde "&, ?" gibi özel karakterler içeren PHP sayfalarını Google takip indeksleyemeyebilir, bu da PHP kullanımıyla ilgili diğer bir dezavantajdır.

Sonuç olarak Google ve diğer arama motorları PHP' yi indekslemez diyemeyiz ancak arama sonuçlarında HTML, XHTML tabanlı web sitelerinin ilk sayfalarda görüntülendiği de aşikardır.

PHP ile Çalışan Veritabanları

Genllikle PHP ile kullanılan veritabanları MySql veritabanlarıdır. Veritabanları ile ilgili daha detaylı bilgi için tıklayınız.

Web tasarımı yaparken nelere dikkat ediyoruz?

3C Bilişim Web Tasarımı ve Yazılım Hizmetleri